Τα άγρια χαράτσια στη συμμετοχή των ασθενών για φάρμακα υπερασπίστηκε και χτες ο υπουργός Υγείας, προβάλλοντας το ψευτοδίλημμα «πρωτότυπα ή γενόσημα».

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Αδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε από το «Ριζοσπάστη» για το γεγονός ότι απ’ το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 15,4% και αυξήθηκε με το ακριβώς αντίστροφο ποσοστό (15,6%) η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά φαρμάκων. Ο υπουργός Υγείας αντέτεινε ότι «αν δείτε τις τιμές του φαρμάκου το 2008 και τις τιμές του φαρμάκων σήμερα είναι κάτω από το ένα τρίτο».

Οι τιμές έπεσαν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μειώθηκε και η μεσοσταθμική συμμετοχή του αρρώστου. Την περασμένη Κυριακή ο «Ριζοσπάστης» έφερε στη δημοσιότητα περίπτωση φαρμάκου(ZARATOR των 10 mg, για τη χοληστερίνη) όπου ενώ η Λιανική Τιμή (ΛΤ) μειώθηκε κατά 5%, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 63,9% λόγω της μείωσης της Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ).

Η ΑΤ, όπως επανέλαβε και χτες ο Αδωνις Γεωργιάδης, είναι ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων γενοσήμων φαρμάκων και ο ασθενής πληρώνει – εκτός απ’ τη συμμετοχή του επί της ΑΤ – εξ ολοκλήρου και τη διαφορά μεταξύ ΛΤ-ΑΤ, σε περίπτωση που διαλέξει το πρωτότυπο φάρμακο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει γενόσημο φάρμακο, η συμμετοχή του αρρώστου είναι μόνο 25% επί της ΛΤ του πρωτοτύπου.

Ηδη στον Τύπο έχουν παρουσιαστεί περιπτώσεις που αποκαλύπτουν ότι και σε πρωτότυπα φάρμακα έχουν θεσπιστεί ΑΤ, με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται με υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φάρμακο ZANIDIR 28Χ20 mg (αντιϋπερτασικό), το οποίο στις συνταγές αναγράφεται με την ένδειξη «χωρίς γενόσημο».

Εχει ΛΤ 15,44 ευρώ, όπως και πριν το νέο δελτίο τιμών (15.3.2014). Πριν το νέο δελτίο τιμών είχε ΑΤ 8,40 ευρώ και μετά 9,40 ευρώ. Δηλαδή ο ασθενής πλήρωνε πριν 15,44 – 8,40 = 7,04 ευρώ + 25% Χ ΑΤ (8,40 ευρώ) = 7,56 ευρώ (8,56 ευρώ με το 1 ευρώ ανά συνταγή για τον ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή 49% ή 55,4% με το 1 ευρώ ανά συνταγή. Και μετά το νέο δελτίο τιμών, η συμμετοχή παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα παρά τη μείωση.

  • Η εκτέλεση των εξαμηνιαίων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που εκτελούνταν μέχρι σήμερα οι τριμηνιαίες συνταγές. Κάθε μήνα θα γίνεται μια εκτύπωση της συνταγής και για την εκτέλεσή της ο άρρωστος θα πληρώνει 1 ευρώ. Δηλαδή στο εξάμηνο θα πληρώνει συνολικά 6 ευρώ για κάθε συνταγή που θα περιέχει μέχρι τρία φάρμακα.

Από admin