Πλαφόν και επιπλέον πληρωμές στην ινσουλίνη « Συνεργαζόμενοι Σύλλογοι Συνταξιούχων

19/11/2015

Πλαφόν και επιπλέον πληρωμές στην ινσουλίνη

απο admin — σχολιάστε
Νέα χτυπήματα στις παροχές Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών σε Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας των Διαβητικών, με τις τροποποιήσεις στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα δημοσιευτεί άμεσα, «η τιμή των καθετήρων ινσουλίνης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά ποσοστό 50% των ατόμων με διαβήτη, με μηνιαίο κόστος που θα ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά χρήστη αντλίας έγχυσης ινσουλίνης».

«Μέσα σε κατάσταση οικονομικής κρίσης», αυτό θα οδηγήσει «τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη που είναι χρήστες αντλιών ινσουλίνης, να αφαιρέσουν την αντλία τους και να επιστρέψουν σε διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της πάθησής τους, με αμφίβολα και ίσως επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή αποτελέσματα», καταγγέλλουν.

Επιπλέον, σημειώνεται: «Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στην ποσότητα της ινσουλίνηςπου προμηθεύονται κάθε μήνα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή άτομα που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης να μην μπορούν να προμηθευτούν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ινσουλίνη.

Ο διαβήτης θα πρέπει σαν πάθηση να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, μια και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε ινσουλίνη διαφέρουν και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην ανάγκη του υπουργείου για κάθε είδους περικοπές».

Παράλληλα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, εκτός από τη συμμετοχή τους κατά ποσοστό 10% στην ινσουλίνη, θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπα και με την αύξηση της συμμετοχής τους σε αντιδιαβητικά δισκία, ενώ «ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου λόγω των οικονομικών δυσκολιών, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή».

Τέλος, με τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50% (στα 900 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. το 2015), αναμένεται να δεχτούν «ένα ακόμη πλήγμα οι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι στην Πρόνοια διαβητικοί»,καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να περικοπεί το προνοιακό επίδομα και να φτάσει στα 150 ευρώ μηνιαίως (από 313 ευρώ που είναι σήμερα), οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση.

© 2022 Συνεργαζόμενοι Σύλλογοι Συνταξιούχων All rights reserved