Βάση για τον υπολογισμό της λεγόμενης «Εθνικής σύνταξης» θα είναι το στατιστικό όριο της φτώχειας

Φτώχεια και των γονέων «εγγυάται» η κυβέρνηση σε παλιούς και νέους συνταξιούχους

Στα όρια της φτώχειας, δηλαδή κάτω από τα 400 ευρώ, θα κυμαίνεται η λεγόμενη «Εθνική σύνταξη» που πάει να θεσπίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε το Σάββατο στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας,Τάσος Πετρόπουλος,στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε για τις συντάξεις: «Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (…) η Κοινωνική Ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η Εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές, η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφεύγει συνειδητά να πει ποιο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, αυτής δηλαδή που θα συμπληρώνει τη λεγόμενη «Εθνική» και η οποία θα προκύπτει από τις εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Αντίθετα, είναι λαλίστατη όταν πρόκειται για την «Εθνική σύνταξη», την οποία ορίζει στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, όσο είναι σήμερα το επίσημο στατιστικό όριο της φτώχειας. Επομένως, το μόνο που εγγυάται το κράτος σε ό,τι αφορά την «Εθνική σύνταξη» (θα δίνεται από τον προϋπολογισμό) είναι ένα επίδομα φτώχειας, ισόποσο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έταζε στους πλέον εξαθλιωμένους η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!

«Πάτος» το ποσοστό αναπλήρωσης

Από εκεί και πέρα τα σενάρια για το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης οργιάζει, καθώς από το 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης, μειώνεται ήδη στο 48% για 40 χρόνια εργασίας με τον 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) και τώρα η κυβέρνηση μελετάει να το κατεβάσει κι άλλο, ακόμα και στο 45%. Ενα τέτοιο ποσοστό οδηγεί κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το κείμενο που δόθηκε από το υπουργείο στην ΟΚΕ, το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μισθό (μισθωτοί) ή το εισόδημα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες). Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με σχετικά υψηλότερους μισθούς και εισοδήματα και μεγαλύτερα ποσοστά σε ασφαλισμένους με μικρότερους μισθούς και εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών «δίνουν και παίρνουν» για το εύρος και το ύψος των νέων μειώσεων.Σημειώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των «θεσμών» έχει οριστεί για μεθαύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, για να καλυφθεί ο στόχος αφαίρεσης 1,8 δισ. ευρώ από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνο για το 2016, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, εξετάζονται τα εξής σενάρια για τις νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις:

  • Να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις από τα 800 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 15%.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω κατά 30%.
Κοροϊδία με τις επικουρικές

Και ενώ οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης «βγάζουν μάτι», ο υπουργός Εργασίας σφυρίζει αδιάφορα, λέγοντας σε συνέντευξη («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι η εξοικονόμηση κονδυλίων στο Ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος». Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, «οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στο μέγιστο βαθμό» και επικαλείται γι’ αυτό την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον «κανόνα της βιωσιμότητας». Δηλαδή, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης», αφού και τα δύο οδηγούν σε νέες μειώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση υπολογίζονται άμεσα στο 8,5%.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ για το μήνα Γενάρη θα καταβληθούν στις 21/12 και οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λπ.) στις 23/12.

Από admin